Skip to main content

06 52243162

 • Het oefenen van geduld

  Waarom het oefenen van geduld één van de meest waardevolle dingen is.

  'Het oefenen van geduld betekent vertrouwd worden aan het idee dat tijd in ons voordeel is in plaats van dat het tegen ons werkt'

  Voor de meeste mensen zal geduld niet één van de eerste eigenschappen zijn die men wil ontwikkelen. Goed efficiënt kunnen werken, multi-tasken of doorzettingsvermogen lijken in de huidige maatschappij meer garantie voor succes. Geduld waarderen we in anderen, we leren het onze kinderen, maar hoe vaak staan we er zelf bij stil ?

  Wachten
  In de jaren 80 ging ik een aantal jaar met de trein naar Utrecht voor een opleiding. 's Ochtends was het natuurlijk heel erg druk. Maar als ik wat later kon beginnen en ik miste de trein zat ik vaak (bijna) in mijn eentje op het perron. Met helemaal niets. Je had de sigarettenreclames nog die er hingen, als je geluk had iets leuks om te lezen in je tas - maar verder was er alleen maar zitten en wachten. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik het een soort van prettig vond. Het zitten met helemaal niets - alleen maar wachten op de trein. Daarvoor hield ik ook al van vissen...ook een soort wachten. Geduldig kijken naar de dobber en wachten ... Nu zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden van prettig wachten te verzinnen: het wachten op je drankje op een terras, het wachten op de mooie zonsondergang. ... Het is inherent aan wachten dat de onontkoombare leegte opgevuld gaat worden - ons wachten wordt beloond.

  Het nieuwe wachten
  Het is denk ik een feit dat de generatie van nu steeds minder gelegenheid krijgt om te zitten met niets. Of nou ja...ze krijgen de gelegenheid waarschijnlijk wel, maar de tijd kan altijd opgevuld worden met iets. Het wordt ze aangeleerd van peuter af aan - met een ipad of telefoon kan de verveling gemakkelijk geëlimineerd worden. Het nieuwe wachten kan altijd opgevuld worden met de telefoon. Er is altijd wel iets leuks te zien of te lezen. Alles beter dan te zitten met helemaal niets....

  De verleiding van ongeduld
  Ik denk dat het oefenen van geduld één van de meest waardevolle eigenschappen is die je kan ontwikkelen. Als je zit met niets - misschien wel zonder te wachten op iets - is er gelegenheid om jezelf te voelen, om je gedachten te registreren , je lichaam te voelen en je bewust te zijn van het feit hoe je je op dat moment voelt. Als we geen geduld hebben geven we het wachten op. We reageren meteen op dat vervelende mailtje, we steken meteen onze middelvinger omhoog tegen die bumperklever, we worden meteen boos bij slecht nieuws, we bellen gelijk aan bij de buurman als we even iets meer geluid horen.....

  De voordelen van geduld oefenen
  Gelijk reageren op iets dat oncomfortabel is, is verleidelijk....Als we dat doen zien we alleen de schijnbare voordelen op korte termijn. We hopen door onze reactie ons gevoel van ongeduld op te vullen. De voordelen die geduld op langere termijn opleveren zijn een brug te ver. De voordelen van het oefenen van geduld zijn duidelijk: het verkrijgen van kwaliteit in plaats kwantiteit, het niet meteen reageren op negatieve emoties of vertrouwen hebben in jezelf ook als gaat iets op dít moment niet helemaal zoals je gedacht had.

  Tijd is in je voordeel
  Geduld hebben is in eerste instantie in contact staan met jezelf, jezelf voelen met het besef dat tijd in ons voordeel is. De mooiste dingen worden alleen bereikt met geduld: het laten groeien van groente, het maken van een schilderij, het schrijven van een goed boek, het bereiden van een lekker gerecht.....Dus misschien is dit een gelegenheid waarop je een intentie kunt zetten om het leven te benaderen met wat meer geduld....De neiging weerstaan om de leegte op te willen vullen. In plaats daarvan kun je tijd nemen om jezelf te voelen. Ook al lijken de omstandigheden vaak te vragen om het tegenovergestelde.

 • Starten met mindfulness

  Mindfulness…hoe begin je daar eigenlijk mee? Om te beginnen is het niet iets wat aan of uit kunnen zetten. Het is een vraag die ik vaak krijg...'Hoe kan ik die gedachten kwijtraken'...of 'Hoe krijg ik die onrust weg?'

  Door de jaren heen heb je een gewoonte patroon ontwikkeld dat verantwoordelijk is voor de manier waarop je op je buitenwereld reageert. Hierdoor kunnen we soms veel stress, pijn of leed ervaren; maar het kan er ook voor zorgen dat we veel van de mooi dingen in het leven missen. Je gewoontepatroon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je uit balans raakt of stress ervaart op het moment dat je een bericht krijgt over een gebeurtenis in de toekomst, of een bepaalde situatie je terugbrengt naar dingen die je hebt meegemaakt in het verleden. Zo kan het heden of de toekomst ons flink in onze greep houden. En terwijl we eindeloze gedachten produceren over de toekomst of het verleden kunnen we er ook voor kiezen meer uit ons leven kunnen halen op DIT moment… Met mindfulness krijgen we meer zicht op deze processen….we krijgen een ander perspectief op ons zelf, we leren ons bewust te zijn van het feit dát we reageren op de manier waarop altijd reageren. We ontwikkelen meer bewustzijn en meer aandacht…aandacht voor onszelf…aandacht voor onze omgeving. Het ontwikkelen van deze houding vereist oefening. Een pianist zal een nieuw stuk vaak moet oefenen voordat het zo vertrouwd is dat hij zijn vingers als een verlengstuk van zijn geest kan inzetten. Op dezelfde manier vraagt mindfulness beoefening van het vertrouwd raken met onze geest. Hoe? Om te beginnen kun je als je dit gelezen hebt even stoppen.…voel de aanraking met de stoel waarop je zit en voel heel bewust een ademhaling. Je kunt je zo misschien ook bewust zijn van de gedachten die je nu hebt en hoe je je voelt. Een mindfulness training kan je helpen je automatische piloot in het dagelijks leven te herkennen…. Zij biedt een alternatief: Het Hier en Nu..

 • Mindfulness tegen slapeloosheid

  De klok zegt je dat het tijd is om naar bed te gaan...Maar eenmaal in bed blijkt slapen niet te willen lukken. Om uiteenlopende redenen hebben veel mensen last van slaapproblemen. Gedachten die maar door blijven malen, zorgen, spanning in het lichaam....
  De gedachten dat de volgende dag een werkdag is waar je liever uitgerust aan wilt beginnen, maken het er meestal niet beter op. Hoewel ik zelf en sommigen van mijn deelnemers al hebben ondervonden dat mindfulness helpt tegen slaapproblemen, zijn er onlangs resultaten van een studie gepubliceerd die dit onderschrijven.

  De studie verscheen in JAMA Internal Medicine en bevatte 49 volwassenen van middelbare leeftijd. Allen hadden slaapproblemen. Van deze 49 personen onderging de helft een mindfulness programma waarbij vooral geoefend werd met het focussen op de ervaringen van het moment, gedachten en emoties. De andere helft van de groep onderging een slaapcursus waar mensen inzicht kregen in manieren om hun slaapgewoonten te verbeteren.

  Beide groepen deden mee aan een 6 weeks programma van 2 uur per keer. Vergeleken met de controlegroep had de groep die meedeed met het mindfulness programma minder las van slapeloosheid, moeheid en depressieve gevoelens. Een deelnemer die dit voorjaar een training bij mij volgde schreef zich in met de motivatie iets te willen doen aan haar slapeloosheid. Zij rapporteerde na de training precies hetzelfde: 

  "De training heeft mij ertoe gebracht dat ik kan stoppen met slaapondersteuning. Daardoor ben ik nu helderder, rustiger, energieker en slaap ik 's nachts beter." 

  Met behulp van mindfulness-technieken kun je de momenten herkennen dat je veel gedachten hebt of je je zorgen aan het maken bent. Mindfulness helpt je de gedachten of zorgen los te laten en in plaats daarvan je aandacht te richten op je adem of wat je voelt in je lichaam. Hierdoor ben je beter in staat te onspannen. 

  Resultaten van dit onderzoek zijn ook te lezen op de site van Harvard Medicine en Time. 
  Het originele onderzoek is HIER te lezen. 

 • Meditatie tegen veroudering

  De laatste tijd verschijnen er veel publicaties van onderzoeken. De resultaten van onderzoeken geven aan dat er een zeer grote variatie aan voordelen is bij regelmatige beoefening van meditatie.

  Een methode die hiervoor veel gebruikt wordt is de Frmi-scan. Laat een mri-scan alleen een moment-opname zien van de hersenen, een fmri scan produceert een video van de hersenen in actie. De deelnemers krijgen hierbij een opdracht terwijl ze in de scanner liggen. De resultaten die de laatste jaren naar voren zijn gekomen zijn o.a. een toename van de grijze stof in de hersenen, een afname van de ik-centra (zelf-referentie) in de hersenen en een toename van connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen. Deze week verscheen een publicatie van een onderzoek van de UCLA (University of California,Los Angeles). Dit onderzoek toont aan dat meditatie helpt bij het tegengaan van veroudering van de hersenen. Mensen die jarenlang regelmatig mediteren, vertonen een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden. De afname van de grijze stof begint normaal gesproken rondt het twintigste levensjaar en zorgt ervoor dat het brein op latere leeftijd vatbaarder wordt voor ouderdomziektes als Alzheimer. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die gemiddeld 20 jaar dagelijks mediteren een veel kleinere afname van grijze stof hadden dat de controle groep zonder meditatie-ervaring. Hoewel het om een klein onderzoek gaat die nog moet worden herhaald zijn de resultaten veelbelovend. Dit nieuwsberircht verscheen ook op Nu.nl en op Forbes.com. Het onderzoeksartikel is op deze pagina te vinden.

 • Onderzoek meditatie

  Een onderzoek van onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben in een onderzoek bewezen dat meditatie zo krachtig is dat het een verandering van de fysiologie van iemands hersenen kan veroorzaken.

  De positieve uitwerking van deze verandering is een verlaging van angst- en depressieve gevoelens. De deelnemers aan het onderzoek deden mee aan een mindfulness-training van 2,5 uur per week en oefenden thuis 45 minuten per dag. Het ondezoek laat zien dat de deelnemers aan het onderzoek een verdikking laten zien van de cortex. Vooral van gebieden die corresponderen met emoties en perceptie. Uiteindelijk maakt het mensen die mediteren meer emotioneel in balans en minder depressief. Een goed argument om je elke dag even in stilte terug te trekken! De afgelopen jaren zijn er meer onderzoeken gedaan die hierop duiden!
  Op deze pagina  kun je het artikel lezen waar ik de informatie vandaan heb. Het originele onderzoeksverslag kun je op deze pagina  lezen.

 • Mindfulness en werkstress

  Veel mensen ervaren spanning en stress op werk. Mindfulness kan je weerbaarder maken en emotioneel meer in balans zodat je beter met werkstress om kunt gaan. In dit blog vind je een paar tips waarmee je meer mindfulness kunt brengen op je werk.

  Wat is eigenlijk stress? Stress onstaat als je te veel spanning ervaart. Als je het gevoel hebt dat je continu te veel ballen in de lucht moet houden en er geen einde aan lijkt te komen. Soms komt het omdat je het gevoel hebt altijd bereikbaar te moeten zijn of omdat je je ervaart dat je werk nooit af is. Ook schuldgevoel speelt soms een rol. Het zijn slechts een paar oorzaken van werkstress. Het gebrek aan het ervaren van rust en geen uitweg zien in de situatie kan uiteindelijk lijden tot gezondheidsklachten.
  Als er sprake is van extreme werkdruk is er eigenlijk maar één tip: zorg dat je op tijd naar je leidinggevende gaat om het probleem te bespreken. Dat vergt soms moed. Wat ik regelmatig hoor van deelnemers is dat ze het gevoel hebben dan te falen, dat ze daarna niet meer voor vol worden aangezien. Onder invloed van dergelijke gedachten wordt er toch vaak op dezelfde manier doorgewerkt..ondanks dat het gezinsleven of de relatie er onder lijden en het lichaam al aangegeven heeft dat het te veel is. Op zo'n moment kan mindfulness helpen om weer contact te maken met het lichaam en helpen om een andere relatie op te bouwen met gedachten en emoties.
  Tijd nemen voor onszelf, rust nemen, is voor de meeste mensen niet iets vanzelf sprekends. Vaak worden we altijd wel door iets of iemand in beslag genomen.

  Een mindfulness training kan je helpen om anders om te leren gaan met je automatische piloot en meer rust te creëren. 

  Er zijn een aantal dingen die je nu zelf in je dag kunt inbouwen zodat je in balans blijft - en je energiepijl beter kunt reguleren:


  1. Ben je iemand die snel staand ontbijt ? Of misschien wel in de auto iets naar binnen werkt? Neem de tijd om 's ochtends rustig te ontbijten. Zittend. Eet en drink een moment bewust, met aandacht voor wát je eet en drinkt. Neem de tijd om jezelf te voelen zitten (zonder afleiding van de telefoon). Dit kan misschien betekenen dat je je wekker 10 minuten eerder moet zetten; maar je begint je dag met meer rust.
  2. Plan een paar momenten van vijf of tien minuten rust in je dag. Als je afspraken of meetings hebt, kijk of je een moment daarvoor even tijd kunt nemen om jezelf te voelen zitten of staan. Neem de tijd om bij jezelf 'in te checken'. Hierdoor wordt je weer bewust van je eigen 'drive', je gedachten en emoties. Dit moment van bewustwording kan er voor zorgen dat je ook gedurende de dag in contact kan blijven staan met jezelf, zodat jij grip blijft houden op jezelf, in plaats van dat de omstandigheden - de waan van de dag - grip krijgt op jou.
  3. Maak van je lunchpauze echt een moment van pauze. Liefst niet op je werkplek - maar in een andere omgeving. Eet je lunch met aandacht! Nog beter is om er even uit te gaan - een korte wandeling in de omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een krachtig positief effect heeft op hoe we ons aan het eind de dag voelen.
  4. Stop met multitasking. Multitasking heeft een heel negatief effect op onze energie doordat we steeds met onze aanadacht moeten switchen. Het heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van de taken die we uitvoeren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat slechts 2% van de proefpersonen slaagden voor de multitask-test. Als jij denkt dat je een effectieve multitasker bent houd je je zelf dus waarschijnlijk voor de gek. Wat ik wel eens hoor dat mensen soms geen keus hebben...Maar dat is niet zo..Je hebt altijd een keus. Je kunt altijd de bewuste keus maken om ergens aandacht aan te geven - of juist geen aandacht aan te geven.

  Bovenstaande is soms makkelijker gezegd dan gedaan. De manier waarop we dingen doen, onze gedachten en emoties ervaren en de wijze waarop we daarop reageren is vaak een ingeslepen automatisme. Een mindfulness training kan helpen je bewust te worden van deze automatische piloot. Het biedt een alternatief van leven en werken waarbij je meer in verbinding staat met jezelf waardoor je beter in staat bent voor jezelf te zorgen.

 • Effect op DNA Kankerpatienten

  Een canadees onderzoek heeft uitgewezen hoe belangrijk het is om positieve gedachten te hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Galgary hebben gevonden dat methodes om positieve gedachten te ontwikkelen zoals mindfulness meditatie meetbaar effect hebben op het DNA van herstellende borstkankerpatienten.
  Bij deze groep patienten werd de telomeerlengte van het DNA behouden. Telomeren vormen de uiteinden van onze cellen en bescherm deze zoals een plastic uiteinde van een schoenveter voorkomt dat de veter uitrafelt. Bij elke celdeling rafelt het telomeer een stukje uit, totdat de cel zich niet meer kan delen en sterft. De afgelopen jaren is heel erg veel onderzoek gedaan naar het verband tussen korte telomeerlengte en kanker, hart-en vaat- en verouderingsziekten. Hier o.a. een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
  De study omvatte een onderzoek bij 88 ongelukkige patienten die borstkanker hebben gehad. De groep was in drieën verdeeld: de eerste groep deed mee aan een achtweeks programma met mindfulness en yoga, de tweede groep deed mee aan een 12 weekse therapie waarbij ze emoties met elkaar deelden en sociale hulp kregen. De derde groep kreeg alleen een stress-management cursus van 6 uur. Van alle patienten is de telomeerlengten gemeten voor en na het onderzoek. Van de eerste twee groepen is de telomeerlengte hetzelfde gebleven, terwijl bij de laatste groep de telomeerlengte bleek afgenomen. Het engelse artikel waar ik deze informatie vandaan heb kun je hier vinden.

Site: Insight - Marc Lenten - Yootheme - Algemene voorwaarden   Images by Freepik.com